Inför påsken...

Det har väl inte ungått nån att påsken är här och då tänkte jag föra vidare lite bra information som naturskyddsföreningen går ut med så här inför den stundande påskhelgen.

1. Ekologiskt – om hönan själv får välja  

Välj gärna ekologiska ägg, hönor som bor på ekologiska gårdar mår så mycket bättre och väljer du ekologiska ägg kommer du också må mycket bättre!!

"Höns som inte lever på ekologiska gårdar får i de flesta fall aldrig gå utomhus. De föds upp på bland annat soja, som är extremt hårt besprutad och leder till svåra miljö- och hälsoproblem i exempelvis Brasilien. Sojaodlingarna är en av de största orsakerna till att Amazonas regnskog huggits ned. Det slipper du alltså bidra till genom att välja ekologiska ägg."

2. Sill är fina fisken – men håll koll på laxen 

"Sillen gör sig finfint på påskbordet. Den är god, billig, innehåller inte höga halter gift och är inte på väg att utrotas. Och till skillnad från rovfiskar som lax - som glufsat i sig flera kilo annan fisk under sin livstid - har sillen mest ätit plankton. Därför spar du på havets resurser genom att välja sill. 

Laxen är också populär på påskbordet, men här gäller det att välja rätt. Den vilda laxen håller på att försvinna från svenska vatten, så det är bara att hålla tassarna borta. Den odlade laxen är inte problemfri den heller. Norsk odlad lax är uppfödd på fiskmjöl som består av stora mängder vild fisk från länder som Peru, där fiskmjölsindustrin tömmer haven på liv. Dessutom sprider den odlade laxen sjukdomar som dödar den vilda norska laxen."

3. Ekologiska knölar för ett renare Sverige

"Potatis är en av de mest besprutade grödorna i Sverige. Och kemikalierna stannar inte på potatisåkern. De sprids vidare med vinden och vattnet. Visste du att till och med vårt dricksvatten innehåller rester av bekämpningsmedel som används i jordbruket? Genom att välja ekologisk mat i allmänhet - och ekologisk potatis i synnerhet – gör du alltså en stor miljöinsats."

4. Fryst lamm i påsk – färskt lamm i höst 

"Lamm räknas som ett av de mest miljösmarta valen i köttdisken - men då gäller det att ha koll på säsongerna. Om du vill äta färskt lamm till påsk får du troligtvis kött från lamm som hållits inomhus under hela sin livstid. Då har de inte ätit enbart gräs och bidragit till den viktiga mångfalden av arter som finns i betesmarker, utan ätit spannmål som det vore klokare om vi människor åt istället. När djuren tar människans plats i näringskedjan går det åt ungefär tio gånger så mycket energi än när människan äter grönsakerna och spannmålet själva. Det innebär en extrem belastning för klimatet och miljön. 

Välj därför fryst lammkött till påskmiddagen, och gärna ekologiskt. Färskt lamm kan du njuta av till hösten!"

Jag tycker dessa tips från Naturskyddsföreningen är jättebra! Jag köper alltid ekologiska ägg och potatis och jag försöker köpa ekologisk lax om det finns. Denna påsk ska vi grilla lamm så nu hoppas jag verkligen att det finns ekologiskt lamm, och om inte det finns är det näst bästa att köpa fryst lamm och det ska jag väl kunna ordna:)

Lånad bild från Kurbits

Lånad bild

påsk, naturskyddsföreningen, ekologiska ägg. ekologisk lax, fryst lamm, ekologiska potatisar, 5 tips från naturskyddsföreningen
Lina

Ni hade kunnat få lamm av oss, vi har hela frysen full från när jag köpte från min arbetskamrat :)

Svar: Ja, det hade varit grymt! Du måste säga till mig nästa gång för jag är verkligen intresserad av att köpa:)
Ingrid