Nybakat

Jaha, nu vart det fredag igen... kan inte annat säga att det var väl förbannat skönt. Jag har iofs en febrig liten kille här hemma så det blir den gamla vabben idag!!
I går orkade jag inte laga mat men när jag insåg att brödet var slut och jag inte heller orkade gå till affären fick det bli lite bakning. Det kanske inte lät som jag gjorde det enklare för mig men faktum är det brödet som jag bakar är det enklaste du kan göra. Det kallas hurtbulle men det finns säkert fler namn på det. I vilket fall som helst är det super enkelt och så himla gott och tro det eller ej, nyttigt!! Så käckt...
 
Det du behöver är följande:
2 dl fiberberikat havregryn
5 dl vetemjöl
1 dl krossade linfrön
1 dl russin eller valfria torkade bär
1 dl grovhackade hasselnötter eller valfria nötter
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
4 dl mild naturell yoghurt eller fil
1/2 dl honung
1/2 dl lingonsylt
 
Du blandar alla ingredienser i en bunke sedan klickar du smeten i en avlång smord bakform. Sätt ugnen på 200 grader och sätt i formen i nedre del av ugnen. Brödet ska gräddas i cirka 1 timme men i min ugn räcker det med 50 minuter. Ta sedan ut limpan i formen och låt den svalna under duk. Det här brödet gå att variera med olika slag nötter och bär. Jag brukar ta i torkade aprikoser och tranbär, denna gång blev det russin och dadlar. Du kan strunta i nötterna om du vill eller ha olika sorter såsom valnötter eller liknande. Detta brödet smakar himla gott med smör och en god ost till, eller vad du själv gillar och tycker passar.










 
 
 
 
Mat
hurtbulle, bröd, torkade bär och nötter